
اصول و ارزشها
24 تیر 1402
رزومه خوب چه رزومهایه؟
14 شهریور 1402مصاحبه شغلی معمولا همراه با استرس و نگرانی زیادی همراه است خصوصا وقتی گزینههای ما برای استخدام یا خیلی محدود باشند یا خیلی پر مخاطب؛
نوشتن رزومهی حرفهای و متناسب با استعدادهای شما یک مهارت قابل توجه است اما تا قبل از ورود به مصاحبه؛ میخواهیم مسیر مصاحبههای شغلی نوین در دنیا را با هم مرور کنیم و به این بپردازیم که «اتفاقا در دنیای امروز و مصاحبههای شغلی شرکتهای بزرگ رزومه وزن کمتری به نسبت حضور فعالانه و ارائهی پرمحتوا به خود اختصاص میدهد»
وقتی شما مهارتها و تکنیکهای گفتگوی موفق را در خود ایجاد کنید، احتمال اینکه به مراتب بتوانید در مصاحبههای خود سربلند و پر دستاورد ظاهر شوید بیشتر است.
ما چه زمانی در مصاحبه شغلی خود موفق هستیم؟
این سوال را میتوان به چند نحو پاسخ داد؛ مثلا شبیه بسیاری از متنهای موجود در فضای مجازی میتوان ۶ مورد از موارد موثر در استخدام شغلی را نام ببریم و به شما بگوییم که اگر این چک لیست ۶ گانه را تیک بزنید، آن شغل از آنِ شما خواهد بود؛ مثلا اگر شما درباره مصاحبهکننده و شرکت تحقیق کنید، سوالات رایج درباره مصاحبه شغلی را تمرین کنید، آگهی شغلی را با دقت بخوانید( برای منطبق نشان دادن خود با شغل)، از تکنیک STAR برای پاسخ دادن به سوالها استفاده کنید ( یا همان situation ، Task ،Action ، Result)، نمونه کارهایتان را آماده کنید، سوالهای خود را از مصاحبهگر آماده کنید، احتمالا و طبق این پیشفرض باید شغل را گرفته باشید ؛ اما الان میخواهیم از منظر روانشناختی و درباره آن مواردی صحبت کنیم که همهی این موارد ۶گانه تیک خوردهاند اما ما به شغل مورد نظر در شرکت مورد نظرمان نرسیدهایم.
معتقدیم که اگر رزومهی حرفهای شما بررسی ومطالعه شده و شما دعوت به گفتگو شدهاید، نحوه ارتباط گیری و تعامل شما به سایر فاکتورهای مورد بررسی و حتی همان موارد ۶گانه ارجح است!
مثلا اینکه بدانید در کنار توجه به ظاهر و اطراف خود (در مصاحبههای آنلاین) اولین تاثیرگذاری شما زمانیست که به فاکتورهای محیطی دقیق باشید و نسبت به آنها بیتفاوت نباشید یا اینکه با بیان این مسئله که من فردی درونگرا هستم از دقت کردن و تحلیل کردن شرایط فرار نکنید و به کم صحبتی روی نیاورید چون این یکی از تعاریف اشتباه برای درونگرایی است که در مکاتب روانشناختی تایید نشده است.
میخواهیم مشخصا در باب گفتگو و تعامل کارآمد و موثر صحبت کنیم :
مهمترین رکن در هر گفتگویی که برای هر دو طرف نشانههای جذابی به همراه دارد مهارت خوب گوش دادن است:
۱. فعالانه گوش دهید: فرق شنیدن با گوش دادن همین کلمه فعالانه است؛ وقتی صدا و امواج صوتی به گوش ما میخورند فرآیند شنیدن انجام شده، اما وقتی ما به صدایی گوش میدهیم یعنی فرآیند پردازش اطلاعات در لوب گیجگاهی مغز ما شروع شده است و فعالانه گوش دادن یعنی بتوانیم این پردازش اطلاعات را به مخاطبمان نشان دهیم؛ خواه با تماس چشمی خواه با تکان دادن سر و یا هر آنچه که منحصر به شخص شما است!
۲. به نشانههای غیرکلامی و جزییات توجه کنید:
توجه به نشانههای غیر کلامی برای خود شما نیز یک تمرین و پرورش مهارت است! اگر که به داستانهای شرلوک هلمزی علاقه داشته باشید اهمیت توجه به نشانهها و جزییات را متوجه هستید؛ نشانههایی مثل زبان بدن، زبان محیط و اطراف مخاطب!
۳. تماس چشمی را حفظ کنید:
این فاکتور علاوهبر تاثیری که در گوش دادن فعالانه دارد، به مخاطب شما احترام میبخشد و باعث میشود طرف مقابل نیز این مورد را در ارتباط با شما رعایت کند. همچنین ما بخش قابل توجهی از انگیزه و اشتیاق خود را با زبان بدن خود نشان میدهیم.
۴.معجزه همدلی:
همدلی یعنی توانایی قرار دادن خود به جای طرف مقابل؛ همدلی ذیل مجموعه هوش هیجانی تعریف میشود که از معدود هوشهایی هست که قابل رشد و پرورش است و راهش هم همین تمرین کردن قرار دادن خود به جای فرد دیگر و دیدن وقایع و دنیا از منظر فرد دیگراست!
۵. بینش خود را ارائه دهید:
در ارتباط و گفتگوی موثر بخشی از زمان صحبت ناچارا به بیان نوع نگرش و جهانبینی طرفین گفتگو میگذرد؛ پس چه بهتر که درباره نوع بینش خود فکر کرده باشیم و ایدهای برای ارائه آن داشتهباشیم.
۶. آرام صحبت کنید و از کلمات مناسب استفاده کنید:
به نظر شما انسانهای عمیق و کاریزماتیک تند و بیپروا صحبت میکنند یا آرام و با مکثی متعمقانه پیش از شروع جمله؟
توانایی برقراری ارتباط خوب با دیگران، ارتباط زیادی با یافتن کلمات مناسب برای انتقال احساسات یا افکار دقیق دارد. تلاش کنید تا دائماً واژگان خود را توسعه دهید؛ مثلا گفتگوی زیاد به خودی خود و مطالعه از راههای موثر افزایش واژگان است.
استفاده از کلمات و جملات مناسب میتواند شامل رعایت صداقت هم بشود، بدگویی کردن درباره افراد و شرکتهای قبلی شما نشان از صداقت شما ندارد، چرا که احترام گذاشتن به انواع و اقسام افراد حتی به وقت اختلاف یکی از نشانههای توانایی حل مساله و تابآوری بالای شماست!
به نظر فرد مصاحبهگر، یک مصاحبه شغلی تراز چه مصاحبهایست؟
سوالهایی که در یک مصاحبه شغلی پرسیده میشود معمولا در دو مرحله به صورت فنی و تکنیکال و در وهلهی بعد به صورت فرهنگی و برای ارزیابی میزان انطباق با ارزشها و فرهنگ سازمانی فرد است.
سابق بر این (و احتمالا حتی همین الان در بسیاری از شرکتها) سوالات ثابت و آماده و گاها پرینت گرفته از افراد مراجعهکننده برای استخدام پرسیده میشد البته که ممکن است هر شرکت بر اساس نیاز خودش، این سوالات را شخصیسازی کند.
تعداد اندکی از این سوالها نقش شروعکنندگی برای مطلع گفتگو را دارند و همزمان کماهمیت نیز نیستند؛ مثل:
- خودت را معرفی کن
- چطور با شرکت ما آشنا شدی؟
- چرا میخواهی شرکت فعلیات را ترک کنی؟
- آیا سوالی از ما داری؟(این سوال در اواخر مصاحبه معمولا پرسیده میشود)
تلاش امروز باسلام این است که تکیهی بیشتری بر ظرفیت روانی و استعدادی افراد و نیروهای خودش داشته باشد.
سنجش ویژگیهای روانی و شخصیتی افراد به دلیل ماهیت بنیادیتری که دارند، مهمتر هستند؛ اساسا پرورش تخصص و مهارتهای اکتسابی راهی سریعتر و مفید فایدهتری نسبت به ایجاد تغییر در لیست باورها و ویژگیهای ژنتیکی هر فرد است!
از همین رو در مصاحبههای باسلامی مغایر با سایر شرکتها، افراد اول به لحاظ ویژگیهای شخصیتی و روانی و استعدادهای زمینهای با افراد متخصص در این زمینه وارد گفتگو میشوند و پس از آن وارد مصاحبه تکنیکال خواهند شد.
در مقالههای بعدی فرایند مصاحبهی شغلی در باسلام را به تفصیل شرح خواهیم داد.